Nieuws

Verklaring

In januari 2022 zag het er nog gunstig uit voor de Stedenband Groningen-Moermansk. Hoewel corona zeker effect had gehad op de activiteiten, werden er plannen gemaakt om de draad weer op te pakken. Uitwisselingen werden voorbereid, dit keer met twee scenario’s: een daadwerkelijke uitwisseling waarbij er naar Groningen of Moermansk gereisd kon worden, en een online versie als reizen door corona toch onmogelijk of buitengewoon ingewikkeld zou worden. Ook was er zicht op drie mogelijke nieuwe projecten: twee rond het thema leesbevordering onder de jeugd en een culturele uitwisseling met poëzie als hoofdthema.

De wereld schudt op zijn grondvesten

Op 24 februari gebeurde het ondenkbare, met een grote impact op ons continent en uiteraard ook onze plannen. Poetin besloot Oekraïne binnen te vallen, met alle gevolgen van dien die we hier niet hoeven toe te lichten. De Stedenband kwam in de eerste dagen zwaar onder vuur te liggen. Een begrijpelijke gedachte, ingegeven door de emoties en schok die wijzelf ook voelden.

Lees meer »

Statement met betrekking tot de huidige situatie

Laat er geen misverstand over bestaan: de stedenband verafschuwt elke vorm van oorlogsgeweld en schending van het internationale recht, ook van Rusland.

De stedenband concentreert zich in haar werk op de volgende generatie: uitwisselingen tussen scholen en kinderziekenhuizen en het ondersteunen van dagbesteding voor meervoudig beperkten. Juist in een tijdperk van desinformatie en fake news vinden wij het van het grootste belang om mensen in Groningen en Moermansk te verbinden, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe het echt is. Vooral voor kinderen - de leiders van morgen - is dit een van de belangrijkste levenslessen. Wij willen ze laten kennismaken met universele waarden rondom burgerschap, democratie en bestuurlijke integriteit. En dat bereik je het best als je elkaar recht in de ogen kijkt, niet als je met de ruggen naar elkaar gaat staan. Ook als de opvattingen van beide partijen zeer van elkaar verschillen.

De bevolking van Rusland bevindt zich momenteel in een uiterst moeilijke positie. Het klopt dat er Russen zijn - ongetwijfeld ook in Moermansk - die de oorlog in Oekraïne steunen, hoe moeilijk wij dat ook vinden. Maar er zijn ook mensen die wel degelijk de straat op gaan om te protesteren - ook in Moermansk. In een land waar een jarenlange gevangenisstraf staat op demonstreren is dat bijzonder moedig. Díé mensen van goede wil hebben de onvoorwaardelijke steun van de Stedenband.

Mission statement Stedenband Groningen-Moermansk

De Stedenband Groningen-Moermansk is – net als de rest van de wereld – heel erg geschrokken van de gebeurtenissen in Oekraïne op 24 februari jl. Wij betreuren de situatie en keuren deze ten diepste af. We leven intens mee met de mensen aldaar.

Lees meer »

Moermansk viert 105-jarig jubileum

Voorzitter van de Stedenband Marjo van Dijken en burgemeester van de Gemeente Groningen Koen Schuiling feliciteren in onderstaande video onze partners en alle andere inwoners van Moermansk met dit jubileum.

Lees meer »

Oud-voorzitter Stedenband Hans Morssink plotseling overleden

Op 2 augustus 2021 bereikte ons het droevige bericht dat Hans Morssink, oud-voorzitter van de Stedenband Groningen-Moermansk, plotseling is overleden. Hij is 68 jaar geworden.

Lees meer »

A Musical Odyssey through the 21st century

Wat zijn we trots op de scholieren en docenten van het Praedinius Gymnasium, H.N. Werkman Stadslyceum en het Murmansk College of Art! De scholieren uit Groningen en Moermansk hebben elkaar op afstand gevonden in een bijzonder online muziekproject. De samenwerking is een pilotproject voor het uiteindelijke doel: een live-uitwisseling tussen jongeren uit Moermansk en Groningen zodra het weer kan.

Door middel van Skypesessies en Whatsappgroepen hebben ze gewerkt aan een muzikale interpretatie van het speciaal voor dit project geschreven script 'A Musical Odyssey through the 21st century'.

Verhaallijn: 
In het jaar 2089 bestaat de Stedenband Groningen-Moermansk 100 jaar. Sofie en Nikolai vinden op zolder van Nikolai's opa Fjodor een horloge als tijdmachine, die hen op reis stuurt naar episodes uit de Nederlandse en Russische geschiedenis. Nikolai en Sofie raken door technische haperingen van elkaar gescheiden in verschillende tijdzones. Zullen ze elkaar op tijd weer terugvinden voor de viering van 100 jaar Stedenband Groningen-Moermansk?

De eerste muziekclip WANDERLUST neemt je mee van een dromerige filmische sfeer naar een sfeer die steeds beklemmender wordt als de tijdmachine en robot in beeld komen. 
https://www.youtube.com/watch?v=ffpvEOpXrDA

De tweede muziekclip LOST IN TIME is een Russisch-Engels lied over gemis, verlangen en hoop. Zon en wind worden aangeroepen om Nikolai en Sofie, gescheiden door verschillende tijdzones, weer bij elkaar te brengen.
https://www.youtube.com/watch?v=DilSWR5DLI0

Het pilotproject haalde het nieuws in Moermansk op de zender TV21 (4 mei 2021).
https://www.youtube.com/watch?v=Bn9k9OZqfvM 

Voor meer informatie kunt u hier het persbericht lezen.

Stichting Stedenband Groningen-Moermansk © 2023 |
Colofon & Disclaimer |