Гронинген

Geschiedenis
De geschiedenis van Groningen begint in 300 voor Christus. Al rond dit tijdstip wordt de uitloper van de Hondsrug waar Groningen op ligt, bewoond. In 1040 wordt Groningen de meest Noordelijke post van het bisdom Utrecht en daarmee van kerkelijk en strategisch belang. Het huidige stratenplan van de binnenstad dateert nog uit deze tijd.

Inwoners
Groningen telt meer dan 200.000 inwoners en is met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar de jongste stad van Nederland. Dit komt voornamelijk door de ruim 50.000 studenten die in de stad aan het Hoger- of Universitair onderwijs studeren en waarvan een groot gedeelte in Groningen woont. Groningen is dus een typische studentenstad.

Universiteit
De Rijksuniversiteit van Groningen dateert van 1614 en is de op een na oudste nog bestaande Universiteit van Nederland. Er studeren ongeveer 26.000 studenten en daarvan komt ongeveer 10% uit het buitenland.

Fietsstad
Groningen is de ultieme fietsstad en om deze reden in 2002 verkozen tot Beste fietsstad van Nederland. Groningen heeft 145 kilometer fietspad en de Stadjers pakken gemiddeld 1.31 keer per dag de fiets, tegen een landelijk gemiddelde van 0.84 keer per dag.

Hanzestad
Groningen heeft een rijke historie. In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ook nu zijn de sporen van deze Hanzetijd in Groningen nog goed te zien. Dankzij het Hanzehuis, dat alleen producten uit de oorspronkelijk Hanzesteden verkoopt, blijft deze geschiedenis leven.

Beste binnenstad
Groningen is in 2005 uitgeroepen tot 'Beste Binnenstad' van Nederland. Bij deze verkiezing worden de deelnemende steden onder andere beoordeeld op bereikbaarheid, inrichting, gastvrijheid en veiligheid.

 

Мроо Города - побратимы Мурманск - Гронинген © 2024 |
колофон и юридическая |